Geef geen gehoor aan de eisen van Poetin: Brussel bleef de boodschap donderdag herhalen in een poging de gelederen binnen Europa te sluiten. Betaal Russisch gas niet met roebels of via roebelrekeningen. Bedrijven die dit wel doen, schenden de sancties en riskeren boetes, aldus EU-functionarissen.
EU-ambtenaren blijven tegenover journalisten herhalen dat in euro's betalen via Gazprombank geen probleem is; het openen van een tweede roebelrekening is echter 'onacceptabel'. Aan het omzetten van euro's in roebels moet namelijk de Russische centrale bank te pas komen. Die staat wel op de sanctielijst. „Dus dat is een duidelijke omzeiling van de sancties”, aldus een EU-functionaris.
Het Nederlandse Gasterra, dat ook een contract heeft met Gazprom, snapt wel dat er verwarring is ontstaan over de sancties, zegt een woordvoerder. Gasterra ziet de Russische eis als een schending van de sancties en blijft dus in euro's betalen. Naar verluidt houdt het Nederlandse kabinet zijn energiebedrijven al van meet af aan voor dat de tweede roebelrekening niet mag.
De markt mag zijn gekalmeerd, de ontwikkelingen zijn volgens een marktanalist bij een groot energiebedrijf in Nederland zeker 'significant'. „Door de gaskraan richting Polen en Bulgarije dicht te draaien, heeft Rusland zijn reputatie als betrouwbaar leverancier om zeep geholpen. De Russen hebben contractbreuk gepleegd en dat weegt zwaar in de markt. Kennelijk is het de bedoeling van Poetin om onrust te stoken in Europa om zo de prijs van gas hoog te houden.”
Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Financieel Dagblad)