Aanbesteden doe je zo

Praktijkboek opdrachten overheid, defensie, nutssector en consessies

Auteurs: mr. Hein van der Horst; mr. drs. Mary-Ann Schenk

Nederlands | Paperback | ISBN 9789492610416 | 14 juni 2018 | 556 pagina's | 5e herziene editie

Samenvatting

Sinds de zomer van 2016 is de gewijzigde Aanbestedingswet van kracht. Het aanbestedingsrecht is steeds volop in beweging. Bovendien is aanbestedingswetgeving complex. En dat komt niet alleen doordat de regelgeving moeilijk toegankelijk is, maar ook door de gestage stroom van jurisprudentie. De oorzaak is vooral dat overheidsinkoop primair een bedrijfseconomische activiteit is in een 'knellende juridische jas'. Met als gevolg dat rechtmatigheid vaak belangrijker is dan doelmatigheid, terwijl beide beginselen hand in hand gaan.

Deze vijfde druk van dit handboek is een actualisering van de vierde druk (2016). Bijzonder aan dit handboek is, dat het niet alleen aanbestedingen van de klassieke overheid, de nutssector en concessies behandelt, maar ook defensie en veiligheidsopdrachten.

Aan de orde komen onder meer:

  1. de voorbereiding op de aanbesteding, deze fase van het inkoopproces is vaak onderbelicht;

  2. de wijze van specificeren, functioneel of technisch;

  3. het ontwikkelen van inkoopstrategieën;

  4. het uitvoeren van diverse risicoanalyses, contractvormen, duurzaamheid;

  5. opdrachten wel of niet samenvoegen;

  6. de verschillende aanbestedingsprocedures;

  7. voor- en nadelen van verschillende gunningsmethodes en motiveren van beslissingen.

Legio praktijkvoorbeelden en in begrijpelijke taal geschreven jurisprudentie verduidelijken de 'wereld' achter de aanbestedingsvoorschriften. Een uitgebreid trefwoorden- en jurisprudentieregister geeft de lezer snel toegang tot de onderwerpen waarnaar hij of zij op zoek is.

De auteurs benaderen aanbesteden vanuit het bedrijfseconomische inkoopproces, zodat deze materie ook toegankelijk wordt voor inkopers, projectmanagers, beleidsambtenaren en inschrijvers. Voor bedrijven biedt dit praktische handboek inzicht in de 'keuken' van de inkopende overheid en nutsbedrijven en kan het als een 'reisgids' door het 'aanbestedingsland' worden beschouwd. Door de praktische benadering is dit handboek uitermate geschikt voor onderwijsdoeleinden.

Mr. Hein van der Horst en mr. drs. Mary-Ann Schenk begeleiden sinds begin jaren negentig overheden en nutsbedrijven bij complexe aanbestedingsvraagstukken, zowel inkooptechnisch als aanbestedingsrechtelijk.

Een inkijkexemplaar van het boek vindt u hier.


Aanbestedingsrecht voor overheden

Naar een maatschappelijk verantwoord aanbestedingsbeleid

Auteurs: mr. M. J. J. M. Essers; mr. C. A. M. Lombert

Nederlands | Hardcover | ISBN 9789035248038 | 01 september 2016 | 864 pagina's | 5e volledig herziene druk

Samenvatting

Aanbestedingsrecht voor overheden is bedoeld voor de vele juristen, adviseurs van aanbesteders en ondernemers die in de praktijk met aanbestedingen werken. In deze geheel herziene vijfde druk wordt op praktische en overzichtelijke wijze het Nederlandse en Europese aanbestedingsrecht behandeld.

In deze vijfde druk wordt veel aandacht besteed aan de Aanbestedingswet, zoals gewijzigd op 1 juli 2016, en de rechtspraak vanaf 2000 tot en met begin 2017 en aan de in de rechtspraak behandelde praktijkvoorbeelden. Verder komen alle voor de praktijk relevante onderwerpen aan de orde, zoals de wijze van voorbereiding en uitvoering van een aanbestedingsprocedure, de werkingssfeer van het aanbestedingsrecht en de mogelijkheden om besluiten van aanbesteders voor de rechter aan te vechten.

Bij de behandeling van aanbestedingsprocedures wordt gewerkt met handige stappenplannen. Meer nog dan in vorige drukken wordt ten behoeve van bestuurders en beleidsmedewerkers aandacht besteed aan het aanbestedingsbeleid. Verder zijn er onderdelen van het boek gewijd aan het aanbestedingsrecht voor speciale-sectorbedrijven en aan het mededingingsrecht.


Inleiding ICT en recht

Auteurs: S. L. Gellaerts; C. M. Jobse

Nederlands | Paperback | ISBN 9789013166736 | 24 augustus 2022 | 248 pagina's | 7e druk

Samenvatting

Er gaat geen dag voorbij zonder dat wij in aanraking komen met ICT. Techniek is simpelweg verweven met ons dagelijkse leven. Tegelijkertijd brengen deze technologische ontwikkelingen ook juridische uitdagingen met zich mee. Het veelal statische recht moet immers flexibel mee kunnen buigen met deze veranderlijke realiteit.

Inleiding ICT en recht vormt voor studenten een complete en actuele introductie tot alle relevante rechtsgebieden op het fascinerende snijvlak tussen ICT en recht. Het studieboek helpt hen recht toe te passen binnen de dynamiek van steeds snellere technologische ontwikkelingen. Het recht biedt hiervoor weliswaar voldoende flexibiliteit, mede dankzij de technologieneutrale benadering van diverse bepalingen en de vele open normen in het recht. Toch vraagt een dergelijke open benadering wel om een specifieke en soms technische invulling van het recht.

De lezer wordt geprikkeld om ICT-toepassingen te analyseren vanuit het bestaande recht. Je leert bestaande kennis aan te grijpen om zowel huidige als toekomstige technologieën in een juridisch kader te plaatsen. De titel geeft inzicht in veelgebruikte en toepasselijke rechtsgebieden binnen het domein van ICT, zoals:

  1. Telecommunicatierecht;

  2. Privacyrecht;

  3. Intellectueel eigendomsrecht;

  4. Contractenrecht;

  5. Strafrecht.

Deze vernieuwde 7e druk staat stil bij actuele ontwikkelingen op het gebied van ICT, zoals Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en legal tech. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor e-commerce en de rol van de overheid met betrekking tot ICT. Vanuit het bestaande recht worden ICT-toepassingen besproken en nader uitgelegd. Hierdoor kan bestaande kennis worden gebruikt voor een juridische analyse van zowel bestaande als toekomstige technologieën.

Een inkijkexemplaar van het boek vindt u hier.