Daytrading is het kopen en verkopen van effecten en/of derivaten op de beurs om te profiteren van prijsfluctuaties tijdens de handelsdag. Alle openstaande posities worden gesloten voor het einde van de handelsdag, zodat er nabeurs geen risico's worden gelopen. Handelaren die deze vorm van handel bedrijven noemt men 'daytraders' of daghandelaren.Sinds de introductie van breedband internet is het ook mogelijk om vanaf huis te handelen via een online broker.

De strategieën die daghandelaren gebruiken variëren. Het aantal transacties per dag kan sterk uiteenlopen. Ook de tijd die men neemt om een positie aan te houden verschilt tussen seconden en uren. Voor het nemen van de beslissingen om te kopen of te verkopen baseren daghandelaren zich op 'Technische Analyse', op de zichtbare orders in het orderboek of op bijvoorbeeld de bewegingen van andere gerelateerde effecten.

De gouden regels van de daghandelaar:

1. Begin klein.

Als beginnende daghandelaar moet u nog veel over de werking van de markt leren en zult u zeker fouten maken. Maak deze missers met weinig geld, zodat uw verliezen zijn te overzien. Hoe langer u handelt, des te groter uw posities mogen worden.

2. Handel niet teveel.

Als beginnende handelaar moet u nog leren. Vergroot daarom pas uw posities als u vertrouwd bent met uw nieuwe vak.

3. Handel voor succes, niet voor geld.

Uw uitgangspunt dient te zijn om een goede en weloverwogen transactie te maken. Als geld alleen uw doel is, worden de kansen op succes ernstig beperkt. Waarom? Omdat als de nadruk op geld ligt er allerlei emotionele problemen kunnen ontstaan, van angst tot hebzucht. Het zal u bang maken voor verliezen tot aan het punt dat u zelfs de voorgenomen discipline gaat verlaten. Het zal u verleiden om te vaak te gaan handelen, met te grote bedragen en met te veel risico. Echter, indien u zich enkel richt op het maken van duidelijk en goed uitgevoerde transacties - zelfs als het resultaat een verliezende transactie is die u snel heeft verkocht - zal dit uw discipline versterken en het verhoogt tevens uw handelspotentieel.

4. Discipline is de belangrijkste kwaliteit die handelaren dienen te hebben.

De kunst om uw geest, uw lichaam en uw emoties te beheersen is de sleutel tot succesvol handelen. De gedisciplineerde handelaar - ongeacht winst of verlies - komt de volgende dag terug voor de handel. Verstand hebben van, het vermogen om risico’s te lopen, of zelfs het gevoel hebben dat u op de één of andere manier 'geluk' heeft gehad betekent niets zonder ijzeren discipline. Voor een handelaar betekent discipline het vermogen om een handelsplan te bedenken, het uit te voeren op basis van dat handelsplan en nooit van dat handelsplan af te wijken.

5. Bepaal wanneer u verlies neemt en blijf bij uw plan.

Voordat u een positie inneemt, bepaalt u wanneer u er uitstapt. Blijf bij dit plan! Een veel gemaakte fout is het negeren van verkooplimieten, omdat u denkt dat de markt het fout heeft. De markt heeft echter ALTIJD gelijk.

6. Begrijp altijd het risico dat u loopt.

Voordat u een order doet, moet u het korte- en lange termijn risico van die order inschatten. Let ook op de volatiliteit van elk individueel effect.

7. Verlies uw ego.

Het maakt niet uit hoeveel succes u geniet als handelaar, u zult de markt nooit te slim af zijn. Als u dat wel denkt, dan staat u open voor een zeer ontnuchterende ervaring. De markt regeert, altijd, en voor iedereen. U dient uw ego tot zwijgen te brengen door te luisteren naar de markt, door waar te nemen wat uw technische analyse aangeeft en niet wat uw ego denkt dat er moet gebeuren. Om effectief te handelen, dient u uw ego opzij zetten. Tegelijkertijd dient u niet zo emotioneel kwetsbaar te zijn dat verliesgevende transacties uw vertrouwen breken. Laat u niet verpletteren door de markt, maar denk ook nooit dat u het onder de knie hebt!

8. Ken uzelf.

Breekt het koude angstzweet u al uit bij de gedachte aan het lopen van enig risico voor iets, zoals uw eigen vermogen? Ziet u handelen als 'gokken', een gok om een miljoen te maken? Of kunt u omgaan met risico op een gedisciplineerde manier, wetende hoeveel is te veel voor zowel uw vermogen en uw gemoed? Handelen is niet voor iedereen weggelegd. Als risico’s u ziek maken, of als het nemen van risico’s de roekeloosheid in u bovenbrengen, dan is handelen waarschijnlijk niet voor u weggelegd. Maar als u kunt omgaan met risico’s en discipline, dan kunt u misschien een beroep of hobby uitoefenen als een handelaar. Alleen u kunt die vraag beantwoorden.

9. Negeer nieuws, luister naar alles.

Nieuwsberichten worden direct verwerkt in de aandelenkoersen. Het gaat er om dat u begrijpt wat er op de markt speelt, wat het sentiment is.

10. Bij twijfel, WEGWEZEN!

U doet een order met een bepaalde reden. Pakt de transactie verkeerd uit, dan zat u er naast. Geef het toe en neem een nieuwe positie in. De markt heeft altijd gelijk!

bull bear

11. Koop niet bij als u verliest.

Als een transactie tegen u werkt, reageer dan niet met het vergroten van uw positie. Blijf bij uw standpunt. Misschien moet u zelfs uw positie omdraaien.

12. Er is niet zoiets als hoop, wensen of bidden.

Er zijn te veel handelaren die in paniek naar hun beeldscherm staren en de markt smeken om hun richting op te gaan. Waarom? Omdat ze hun discipline hebben verloren en hebben toegestaan wat een klein verlies was te zien groeien tot een veel groter verlies. Ze houden vast aan, hopen op, en wensen en bidden dat de markt hun kant opdraait. De realiteit is echter op het beeldscherm. Als de markt uw 'stop-loss'-niveau (de prijs waarvoor u het verlies neemt bij een vooraf bepaald prijsniveau) raakt, WEGWEZEN!

13. Na drie verliezende handelstransacties op een rij, neem een pauze.

Dit is niet de tijd om meer risico te nemen, maar eerder om extreem gedisciplineerd te zijn. Sta aan de zijlijn voor een tijdje. Let op de markt. Schoon uw gedachte. Herevalueren uw strategie, en doe dan een nieuwe transactie. Verliezen kunnen uw zelfvertrouwen schaden en u laten verleiden om emotioneel hierop te reageren (angst/hebzucht). Maar als u even een pauze neemt, dan kunt u uw verstand verzamelen en uw kalmte sneller herwinnen dan wanneer u erg emotioneel en boos op uzelf en de markt bent.

14. Laat uw winst groeien en neem snel uw verliezen.

Als de markt tegen uw verwachte richting in gaat en uw vooraf bepaalde ‘stop-loss’-niveau raakt, verlaat de markt. Verkopen dus, onherroepelijk! Stap uit wanneer het verlies nog klein is. Herevalueer de gekozen strategie en voer een nieuwe handelstransactie uit. Door uw verliezen klein te houden blijft u in het spel. Winsten zorgen voor zichzelf, zolang ze volgens uw plan worden uitgevoerd. Wanneer u een order plaatst, dient u vooraf te weten wanneer u de markt verlaat voor het nemen van de winst. Als de markt dat niveau bereikt, sluit u de positie. Als de technische analyse u vertelt dat de markt nog wat ruimte heeft om te bewegen, dan stelt u het moment van winstneming eventueel iets bij. Maar voer het altijd uit op basis van uw vooraf bepaald plan. Onthoudt dat u nooit failliet zult gaan door het nemen van winst.

15. Weet wanneer u moet handelen en wanneer te wachten.

Handelen wanneer uw analyse, uw systeem en uw strategie zeggen dat u een koop of verkoop dient uit te voeren. Als de markt niet beschikt over een duidelijke richting, wacht dan aan de zijlijn totdat de markt het wel doet. Houdt uw aandacht op markt, maar houdt uw geld er vandaan.

16. Hou van uw verliezers zoals u houdt van uw winnaars.

Het verliezen van handelstransacties is de beste leermeester. Wanneer u een verliezende handelstransactie hebt, is dit vanwege een fout in uw analyse of uw oordeel. Of misschien doet de markt gewoon niet wat u dacht dat het zou doen. Wanneer u een verliezende handelstransactie heeft, is er iets niet synchroon met de markt. Onderzoek wat er mis ging - objectief - pas indien nodig uw plan aan en doe een nieuwe handelstransactie.

17. Breng de nacht nooit door met openstaande posities.

Als de markt is gesloten, kan er nog steeds van alles gebeuren. Door uw posities te sluiten voordat de markt dicht gaat, elimineert u dit risico. Om nog maar te zwijgen over uw nachtrust.

18. Handel niet met problemen.

Ervaart u technische problemen, sluit uw posities en wacht af. Niks is zo erg als blind te handelen! Vermijd daarom de beurs als u iets anders aan uw hoofd heeft.

19. Handel alleen met geld dat u kunt missen.

Handel nooit met geld dat u niet kunt missen. Handel gaat gepaard met hoge risico's! Bang geld wint nooit!

20. De onbreekbare regel.

U kunt een regel overtreden en er een keer mee wegkomen. Maar op een dag zal de overtreding van een regel u breken. Als u voortdurend de handelsregels overtreedt, zult u dat uiteindelijk betalen met uw winst! Dát is de onbreekbare regel! Als u problemen hebt met één van deze regels, lees dan deze regel nog eens goed door en lees het dan nogmaals door!