De spanning stijgt rondom de oplopende hypotheekrente en gierende inflatie. Staat de huizenmarkt net als in de kredietcrisis in 2008 op knappen? Sinds het dieptepunt in 2013 zijn de huizenprijzen bijna verdubbeld. „Paniek is een groot woord, maar mensen maken zich wel zorgen”, ziet Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. Maar of er wederom sprake is van een bubbel en of die op knappen staat, is een vraag die experts verdeelt. „Er is simpelweg te veel vraag.”

De rente is verdrievoudigd en de koopkracht knalt omlaag door de hoge inflatie en energieprijzen. Moeten huiseigenaren vrezen voor een duikeling van de huizenprijzen zoals na 2008, toen de prijzen gemiddeld een kwart daalden? „Een stijging van de rente en mogelijk ook werkloosheid. Dat kan je gaan terugzien in de huizenprijzen”, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank.

Directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) ziet ook nog geen crash komen op de woningmarkt. De huidige hoge huizenprijzen zijn een gevolg van het economisch herstel in de afgelopen jaren, de lage rente en een krap aanbod, zo legt hij uit. „Zolang er niet voldoende woningen bijkomen, zullen de prijzen niet inzakken”, is zijn overtuiging.

„Maar de harde stijging van de huizenprijzen is er een beetje uit”, zegt Hagedoorn van De Hypotheekshop. Dat ligt in zijn visie vooral aan de opgelopen rente en de stijgend energielasten. „Dat bepaalt nu eenmaal hoeveel mensen voor een huis kunnen betalen.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)