BlenderBlender™ is een gratis en "open source" 3D animatie programma dat wordt geschreven in de programmeertaal C en C++. Het ondersteunt het gehele 3D scala zoals; "modeling", "rigging", "animation", "simulation", "rendering", "compositing" en "motion tracking", zelfs "video editing" en "game creation". Ervaren gebruikers van Blender™ gebruiken de ingebouwde API voor Python™ "scripting" om het programma aan te passen aan hun persoonlijke wensen en om speciale functies te schrijven. Vaak worden deze verwerkt in toekomstige versies van Blender™.

     

Blender™ is "cross-platform" en draait op Linux, Windows en Macintosh computers. De "interface" gebruikt "OpenGL" om een consistente ervaring te bieden.

De applicatie Blender™ valt onder de werking van "GNU General Public License" (GPL). Iedereen is gemachtigd om kleine en/of grote veranderingen in de broncode van Blender™ te maken, dat leidt tot nieuwe functies, het oplossen van fouten en verbetering van de gebruiksvriendelijkheid. Blender™ is dus jouw eigen 3D animatie programma!

Ontdek de mogelijkheden van Blender™ in onderstaande demonstratie-videos!Met Blender™ zijn tot nu toe een viertal "Open Movie Projects" geproduceerd die veelal door "crowdfunding" tot stand zijn gekomen.

De eerste film was "Elephants Dream" uit 2006.
Website
"Elephants Dream" vertelt het verhaal van Emo en Proog, twee mensen met een verschillende kijk op de surrealistische wereld waarin zij leven. De kijker wordt meegenomen op een reis door een wereld vol vreemde mechanische vogels, prachtige vergezichten en technologische machines die een eigen leven lijken te hebben.


De tweede film was "Big Buck Bunny" uit 2008.
Website
"Big Buck Bunny" vertelt het verhaal van een gigantische konijn met een hart groter dan hijzelf. Wanneer op een zonnige dag drie knaagdieren hem treiteren, breekt er iets in hem ... en het konijn is geen "konijntje" meer! In de typische cartoon traditie trakteert hij de vervelende knaagdieren op een komische wraak.


De derde film was "Sintel" uit 2010.
Website
"Sintel" vertelt het verhaal van een vrouw die wordt aangevallen tijdens een reis op een winterse berghelling. Na het verslaan van haar aanvaller en het meenemen van zijn speer, vindt ze toevlucht in de hut van een sjamaan. Hij vraagt haar waarom ze reist en ze bekent dat ze op zoek is naar een draak, wat leidt tot een flashback. Sintel was een dakloze eenling, op zoek naar voedsel toen ze een gewond draakje ontdekte. Ze verzorgde hem tot het weer gezond was en noemde hem Scales. De twee vormden al snel een emotionele band. Op een dag werd Scales tijdens een rondvlucht gevangen genomen door een volwassen draak. Vastbesloten om hem terug te krijgen begon Sintel de lange en gevaarlijke reis die haar leidde tot de hut van de sjamaan.


De vierde film was "Tears of Steel" uit 2012.
Website
"Tears of Steel" vertelt het verhaal van een groep krijgers en wetenschappers, die bij de "Oude Kerk" in Amsterdam verzamelen en een cruciale gebeurtenis uit het verleden opvoeren, in een wanhopige poging om de wereld te redden van vernietigende robots.


Korte animatie "Caminandes: Gran Dillama" uit 2013.
Website
"Caminandes: Gran Dillama" vertelt het verhaal van een onnozele Llama die een struik vol met lekkere bessen aan de overkant van de weg ziet. Hij wil de bessen kost wat het kost bemachtigen, maar tussen hem en de struik staat een hek met een zeer hoog voltage schrikkeldraad!


Momenteel wordt gewerkt aan de vijfde productie met de naam "Project Gooseberry". De animatiefilm heeft de naam "Cosmos Laundromat" meegekregen. De wat vreemde film gaat over een suïcidaal schaap genaamd Franck, die op een verlaten eiland leeft. Een eigenzinnige verkoper genaamd Victor geeft Franck hét ultieme geschenk...


Tevens wordt er ook gewerkt aan een ambitieuze nieuwe volwaardige animatiefilm genaamd "Operation Barbershop" gebaseerd op de strip van de Nederlandse stripauteur en reclametekenaar Martin Lodewijk over geheim agent Hendrik IJzerbroot, beter bekend als Agent 327. De voltooide film zou wel eens genomineerd kunnen worden voor een Academy Award, oftewel een 'Oscar', als de film net zoveel vaart, spanning, humor en kwaliteit blijft behouden als de ruim drie minuten durende 'teaser-trailer'!


Tip!
Voor wie een indruk wil krijgen wat je nu precies allemaal met Blender™ kunt doen heeft CG Cookie een aantal gratis cursussen online gezet.

🎞️  "Learn the Blender Basics"

🎞️  "Recovering from a Blender Crash"

🎞️  "Setting Up Image Planes"

🎞️  "Switching Between Multiple Cameras"

🎞️  "Quick Rigging with Rigify"

CG Cookie on Youtube