Levensmiddelenbedrijven zijn verplicht om in bepaalde gevallen melding te doen bij de Nederlandse toezichthouder (NVWA). Dit wordt de meldplicht genoemd. Recent publiceerde de NVWA een instructie die in de plaats komt van de Meldwijzer Onveilige levensmiddelen. Hoe verhoudt deze nieuwe instructie zich tot de wetgeving en waarom lijkt deze instructie verder te gaan dan de wetgeving?



De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds jaar en dag de Meldwijzer Onveilige levensmiddelen (de Meldwijzer) op haar website gehad die – in verschillende versies – moest dienen als leidraad voor levensmiddelenbedrijven: wanneer ben je verplicht te melden en wanneer niet?

Op 19 januari plaatste de NVWA een nieuwe instructie op haar website met de aankondiging 'let op: de instructie op deze pagina vervangt de meldwijzer'. De Meldwijzer lijkt daarmee buiten gebruik te zijn gesteld en levensmiddelenbedrijven worden nu, zo blijkt uit de instructie, geacht meldingen te doen volgens het stramien op deze webpagina.

De nieuwe instructie voor het melden van onveilige levensmiddelen

De nieuwe instructie op de website van de NVWA is heel kort en luidt "Ondernemers moeten (mogelijk) onveilige levensmiddelen altijd binnen 4 uur melden bij de NVWA. Dit geldt voor levensmiddelen die u heeft ingevoerd, verwerkt, geproduceerd, geleverd, vervoerd, verkocht of heeft opgeslagen. Doet u geen melding? Dan bent u in overtreding. Melden kan 24 uur per dag, 7 dagen per week." Ter verdere toelichting is nog vermeld "De meldplicht geldt ook voor niet-conforme partijen die fysiek zijn geïmporteerd op bestelling van een Nederlands bedrijf en zich op Europees grondgebied bevinden, al dan niet in een douane-entrepot om verder verhandeld te worden naar EU- of niet-EU-landen". Er wordt daarnaast voor een tweetal onderwerpen (residuen van bestrijdingsmiddelen en van diergeneesmiddelen) verwezen naar specifieke beslisbomen.

Op basis van deze nieuwe instructie wordt van levensmiddelenbedrijven verwacht dat zij voor, tijdens en na het productieproces van het levensmiddel – van invoer van een grondstof tot verkoop van het eindproduct en alles daartussenin – een (mogelijk) onveilig levensmiddel dat in het beheer is van het levensmiddelenbedrijf zal melden bij de NVWA. De huidige instructie lijkt daarmee verder te gaan dan de Meldwijzer en ook verder dan wat de Algemene Levensmiddelenverordening voorschrijft.

Lees op de website van Ploum het hele artikel.