woensdag 12 januari 2022

Wel winst, geen dividend: WeTransfer moet groeiaandeel worden

WeTransfer, het Nederlandse bedrijf achter het hulpmiddel om via internet grote bestanden te versturen, mikt op forse groei met een beursgang. Ook is de gang naar het Damrak bedoeld om het personeel blij te maken.

Het concern maakte zijn beursplannen woensdag voorbeurs bekend. Begin vorig jaar meldde De Telegraaf de plannen van een beursnotering al. WeTransfer zou destijds bij een notering op €1 miljard worden gewaardeerd. Ceo Gordon Willoughby praatte al sinds 2018 over een beursgang voor zijn bedrijf en noemde eerder al 2021 als het jaar waarin dat moest gebeuren.

WeTransfer werd in 2009 opgericht door de Nederlandse techondernemers Bas Beerens, Rinke Visser en Ronald Hans uit frustratie over het feit dat zware bestanden vaak blijven steken op de maximum omvang van bestanden die e-mailberichten kunnen verwerken. Met name in creatieve beroepen zorgt dat voor problemen. Inmiddels gebruiken maandelijks 87 miljoen mensen de diensten van WeTransfer.

WeTransfer wil €160 miljoen ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen, om groeiplannen en overnames te financieren. Daarnaast zullen zittende aandeelhouders HPE Growth en Highland Capital Partners Europe een deel van hun belang verkopen, net als sommige medewerkers en oprichters.

We Transfer heeft kantoren in Nederland, de VS en Groot-Brittannië. De Britse techinvesteerder en politica Martha Lane Fox, nu ook al commissaris, zal na de beursgang in Amsterdam de voorzittershamer hanteren, Alexandra Schaapveld wordt vice-voorzitter.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)