maandag 29 november 2021

Kwart jongeren zet in op crypto

Ruim een kwart van de jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar belegt in crypto. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank en Nibud.

Beleggen is allang niet meer voorbehouden aan mensen met veel vermogen, zo laat het onderzoek zien. Bijna een derde van de jongvolwassenen belegt traditioneel, dat wil zeggen in aandelen, obligaties, fondsen en/of indextrackers. En hoewel 77% van de jongvolwassen beleggers aangeeft dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen, houden ze zich daar lang niet allemaal zelf aan.

Om te meten of de jongvolwassen beleggers voldoende kennis hebben over beleggen is tijdens het onderzoek een vraag over risicospreiding gesteld. Respondenten moesten de volgende vraag met waar of niet waar beantwoorden: Een aandeel van één bedrijf geeft normaal gesproken een zekerder rendement dan een aandelenfonds. Slechts 57% gaf het juiste antwoord 'niet waar'.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)

woensdag 24 november 2021

Heel Holland belegt

Dankzij de extreem lage spaarrentes en de succesverhalen op de aandelenmarkten zijn dit jaar ruim tweehonderdduizend Nederlanders voor het eerst gaan beleggen. Het aantal beleggende huishoudens heeft daardoor afgerond voor het eerst de magische grens van twee miljoen bereikt.

De steekproef onder ongeveer 40.000 huishoudens laat zien dat de toestroom van nieuwe beleggers vooral te danken is aan de zeer lage spaarrentes. Die zijn nagenoeg nul en tegenwoordig boven een ton vaak negatief.

Daarnaast neemt beleggen onder vrouwen een enorme vlucht. Een nooit eerder vertoonde 34% van de starters is dit jaar vrouw. Ook zij zijn steeds hoger opgeleid en hebben een beter inkomen gekregen.

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs dat veel beleggers speculatief gedrag vertonen door veel te handelen en weinig te spreiden.

De nieuwe generatie beleggers nog vaak te weinig bewust is van de risico’s. Zij vinden breed spreiden via een ETF (ook wel een indextracker genoemd), een passief beheerd beleggingsfonds, nogal eens saai en geven de voorkeur aan enkele individuele aandelen of cryptovaluta's.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)

dinsdag 23 november 2021

Weer meer miljonairs in Nederland

Sinds 2014 neemt het aantal miljonairs in ons land toe. Op 1 januari 2020 waren er 278.000 Nederlandse huishoudens met een vermogen van één miljoen euro of meer. Een jaar eerder waren dat er ruim 24.000 minder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld in zijn berekening meenam.

Het aantal miljonairshuishoudens is met 4,6% relatief het hoogst in Noord-Holland. Dat is dan ook de provincie met de twee gemeenten met het grootste aantal miljonairs: Bloemendaal en Laren.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Financieel Dagblad)

maandag 22 november 2021

Kinderarbeid is geen prioriteit voor investeerders

Slechts 7 procent van 64 ondervraagde Nederlandse institutionele investeerders heeft beleid ontwikkeld om kinderarbeid tegen te gaan. Dit blijkt uit een rapport van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en de Alliance Work: No Child’s Business.

Bij 93 procent van de 64 ondervraagde Nederlandse institutionele investeerders speelt kinderarbeid een onderbelichte en indirecte rol in de beleidsvorming, blijkt uit het onderzoek.

Wereldwijd zijn er zo’n 160 miljoen kinderen aan het werk, en dit jaar lopen nog eens miljoenen kinderen het risico om in kinderarbeid terecht te komen. Dit is een indirect gevolg van de pandemie door het sluiten van scholen, beperken van de bewegingsvrijheid en de informele economie.

Lees hier het hele artikel. (nederlandsdagblad)

zondag 21 november 2021

Beursknaller Varta geeft SilverCross-fonds energie

Beleggen in middelgrote en kleinere bedrijven kan grote bedragen opleveren. Dat bewijst het SilverCross Global Small-Cap Fund. Het fonds heeft sinds de start in 2014 een gemiddeld jaarlijks rendement van 20% behaald.

Het SilverCross-fonds, onderdeel van de Amsterdamse vermogensbeheerder IBS Capital Allies, belegt bijvoorbeeld sinds 2017 in Varta. De beurskoers van de Duitse batterijenfabrikant is sindsdien ruim vervijfvoudigd.

Het beleggingsfonds beheert ruim €500 miljoen en zit wereldwijd in dertig bedrijven. Daar zitten momenteel geen Nederlandse ondernemingen tussen.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)

vrijdag 12 november 2021

Saxo Bank moet rekening houden met schadeclaims

Saxo Bank moet rekening houden met schadeclaims van ontevreden klanten. Daarvoor waarschuwt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) na een golf aan klachten van beleggers die momenteel worden overgezet van BinckBank naar Saxo Bank.

De VEB-directeur Gerben Everts houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Maar volgens hem is het in eerste instantie aan VEB-leden om zelf contact op te nemen met Saxo Bank. Mochten de problemen lang aanhouden en lopen beleggers schade op, dan sluit Everts niet uit dat de VEB een juridische actie begint tegen de van oorsprong Deense beleggersbank, tegenwoordig eigendom van de Chinese autofabrikant Geely. „Als klanten door toedoen van BinckBank en Saxo Bank schade oplopen, dan zullen deze banken op de blaren moeten zitten.”

Binck-klant Ton Hoogstraten heeft op eigen houtje alvast de website Saxoclaim.nl in de lucht gebracht. Daarop kunnen gedupeerde klanten zich aanmelden met als doel om bij voldoende animo samen een rechtszaak tegen Saxo Bank te beginnen.

Ton Hoogstraten zegt de website 'uit frustratie' te zijn begonnen. „In de zomer ben ik als Binck-klant overgezet op het Saxo-platform. Ik dacht dat het geen enkel probleem zou zijn totdat ik bijvoorbeeld zag dat er onterecht kosten in rekening werden gebracht.”

Volgens Ton Hoogstraten heeft Saxo Bank die fout inmiddels rechtgezet. Maar hij wil zijn website ook als juridische stok achter de deur gebruiken, zodat de beleggersbank de problemen van klanten sneller gaat oplossen. „Ik wil absoluut geen Pieter Lakeman worden. Maar ik ga ervan uit dat Saxo Bank aan de handrem trekt en de klant voorop zet.”

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)

zondag 7 november 2021

BlackRock: De grootste vermogensbeheerder ter wereld

In Nederland beheert BlackRock ruim €300 miljard, vooral pensioengeld. Het concern is daarmee naar eigen zeggen de grootste vermogens­beheerder in ons land na pensioen­uitvoerder APG. BlackRock maakte in 2005 naam in Nederland door te gaan beleggen voor het Philips Pensioenfonds. Inmiddels zijn daar elf andere fondsen bijgekomen waaraan zij advies geeft.

De Amerikaanse reus is de grootste belegger op de Amsterdamse beurs. Zoals het ook het meest belegd is in de omvangrijkste multinationals van de Amerikaanse S&P 500-index.

BlackRock biedt enorm veel beleggings­producten, tegen relatief lage kosten en bezit enorm veel data uit alle financiële markten.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)