woensdag 24 november 2021

Heel Holland belegt

Dankzij de extreem lage spaarrentes en de succesverhalen op de aandelenmarkten zijn dit jaar ruim tweehonderdduizend Nederlanders voor het eerst gaan beleggen. Het aantal beleggende huishoudens heeft daardoor afgerond voor het eerst de magische grens van twee miljoen bereikt.

De steekproef onder ongeveer 40.000 huishoudens laat zien dat de toestroom van nieuwe beleggers vooral te danken is aan de zeer lage spaarrentes. Die zijn nagenoeg nul en tegenwoordig boven een ton vaak negatief.

Daarnaast neemt beleggen onder vrouwen een enorme vlucht. Een nooit eerder vertoonde 34% van de starters is dit jaar vrouw. Ook zij zijn steeds hoger opgeleid en hebben een beter inkomen gekregen.

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde onlangs dat veel beleggers speculatief gedrag vertonen door veel te handelen en weinig te spreiden.

De nieuwe generatie beleggers nog vaak te weinig bewust is van de risico’s. Zij vinden breed spreiden via een ETF (ook wel een indextracker genoemd), een passief beheerd beleggingsfonds, nogal eens saai en geven de voorkeur aan enkele individuele aandelen of cryptovaluta's.

Lees hier het hele artikel. (betaalmuur Telegraaf)